مرکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده ژیوانا
گروه درمانی چیست؟
گروه درمانی ، نوعی روان درمانی متشکل از یک درمانگر و ۶ تا ۱۵ شرکتکننده با مشکلات مشابه است. افراد حاضر در گروه درمانی به خاطر مداخلات روانشناس یا مشاور ، مشاهده رفتارهای سایر اعضای گروه و دریافت بازخورد از اعضای گروه بهبود مییابند.
نحوه اجرای گروه درمانی
به طور معمول گروه درمانی با ۶ تا ۱۵ نفر تشکیل میشوند. جلسات درمان گروهی با توجه به نوع گروه معمولا یک بار در هفته و به مدت ۹۰ تا ۱۲۰ دقیقه تشکیل می شود.
حداقل تعداد جلسات گروه درمانی ۱۰جلسه است ولی معمولا با توجه به اهداف گروه می تواند تعداد جلسات بیشتر است و تا یک سال هم می تواند ادامه داشته باشد.
می توان این جلسات را به صورت باز یا بسته برگزار کرد. در جلسات باز شرکتکنندگان جدید میتوانند در هر زمانی به گروه ملحق شوند ولی در گروه بسته، تنها اعضای اصلی گروه حق شرکت کردن را دارند.
انواع گروه درمانی
ما به طور کلی دو دسته گروه درمانی داریم:
گروه درمانی اختصاصی
در گروه درمانی اختصاصی همه اعضای گروه مشکل مشابهی دارند. گروه های اختصاصی ما شامل:
گروه درمانی پانیک، وسواس، افزایش اعتماد به نفس، اضطراب صحبت در جمع، تروما (آسیب های روحی گذشته)، روابط بین فردی، افسردگی، اضطراب، ترک سیگار، لاغری و تناسب اندام است.
در این گروه ها تمرکز بر درمان اختلال و مشکل مشترک اعضای گروه است.
گروه درمانی عمومی
در گروه درمانی عمومی افراد با مشکلات مختلف می توانند در گروه شرکت کنند. در این گروه ها هدف رشد و توسعه فردی، افزایش خودشناسی است. شیوه درمانی در این گروه ها متفاوت با گروه های درمانی اختصاصی است. در صورت تمایل می توانید در این گروه ها شرکت کنید.
از نظر شیوه اجرا دو نوع گروه درمانی حضوری و آنلاین داریم.
در گروه درمانی آنلاین ۸ نفر شرکت کنند به همراه درمانگر در جلسات آنلاین تصویری شرکت می کنند.
چرا گروه درمانی موثر است؟
گروه درمانی اصول مشخصی دارد که موجب بهبودی شرکت کنندگان گروه می شود. در این بخش به مهمترین آنها اشاره می کنم
القای امید: گروه شامل افرادیست که در مراحل مختلف فرایند درمانی قرار گرفتهاند. مشاهده افرادی که با مشکل مشابه مقابله کرده یا بهبود یافتهاند باعث امیدواری سایر افراد می شود.
تجربه مشترک: افراد خودشان را بخشی از گروهی میدانند که تجاربی مشابه خودشان داشتهاند؛ در نتیجه میدانند آنچه بر آنها گذشته، مشترک است و عمومیت دارد و در این زمینه، تنها نیستند.
تبادل اطلاعات: اعضای تیم با تبادل اطلاعات به یکدیگر کمک میکنند.
نوع دوستی: اعضای گروه، نقاط قوت خودشان را مطرح کرده و به سایر اعضای گروه کمک میکنند که منجر به تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس آنها خواهد شد.
بازسازی روابط خانوادگی: فضای گروه درمانی بسیار شبیه فضای یک خانواده است. هر عضو از گروه، نقش تجارب کودکی خودش در شکلگیری شخصیت و رفتارهایش را بررسی مینماید. بعلاوه آنها میتوانند از رفتارهای مخرب و نامناسب در زندگی واقعی هم اجتناب نمایند.
توسعه تکنیکهای اجتماعی شدن: گروه درمانی مکان مناسبی برای به کارگیری رفتارهای جدید است. این مکان، امن و حمایتگر است و به اعضای گروه اجازه میدهد تا بدون ترس از شکست، به تجربه کردن و آزمودن بپردازند.
رفتار تقلیدی: افراد میتوانند از رفتار سایر اعضای گروه الگو برداری نموده یا به مشاهده و تقلید از رفتار درمانگر میپردازند.
یادگیری بین فردی: اعضای گروه از طریق تعامل با سایر افراد و کسب بازخورد از گروه و درمانگر به درک بیشتری از خودشان میرسند.
انسجام گروهی: چون اعضای گروه دارای هدف مشترکی هستند، به حس تعلق داشتن و پذیرفته شدن میرسند.
تخلیه هیجانی: در میان گذاشتن احساسات و تجارب با گروهی از افراد به تسکین احساس درد، گناه یا استرس کمک میکنند.
یک جلسه گروه درمانی چگونه است؟
در اغلب موارد، گروه در اتاقی با هم ملاقات میکنند که صندلیهایش به صورت دایرهای بزرگ چیده شدهاند تا هر عضو بتواند سایر اعضا را ببیند. جلسه هم با معرفی اعضای گروه و بیان دلیل حضورشان در گروه آغاز میشود. اعضا میتوانند تجاربشان و پیشرفتهایشان از جلسه قبلی تا جلسه فعلی را ذکر کنند.
شیوه اجرایی جلسه هم تا حد زیادی به اهداف گروه و سبک درمانی درمانگر وابسته است. برخی از درمانگران سبک گفتگوی آزادتری را ترجیح میدهند که در طول آن هرکدام از شرکتکنندگان طبق تشخیص خودشان و در زمان مناسب به مشارکت در گفتگوی گروهی میپردازند. در عوض سایر درمانگران طرح خاصی برای هر جلسه دارند و از شرکتکنندگان میخواهند تا مهارتهای جدیدی را در کنار سایر اعضای گروه تمرین کنند.
اغلب افرادی که گروه درمانی را امتحان میکنند؛ در مدت کوتاهی (در طول چند هفته) حس خوبی در مورد آن پیدا میکنند. به اعتقاد متخصصان بالینی و پژوهشگران، فرایند رواندرمانی گروهی در مقایسه با رواندرمانی انفرادی به نتایج قویتر و بلندمدتتری میرسد.
کمکم که اعضای گروه در کنار هم به احساس راحتی بیشتری میرسند بهراحتی میتوانند درباره خود صحبت کنند. ابراز احساساتی که بیانشان در خارج از گروه دشوار است با امنیت روانشناختی درون گروه فراهم میشود. شما کم کم حمایت مورد نیازتان را در گروه کسب می کنید و برای بیان انتظارات خودتان از سایر افراد، ترغیب خواهید شد.
اگر در مورد احساسات خودتان در گروه صحبت کنید؛ به حمایت و رضایت بیشتری خواهید رسید. به خاطر بسپارید که مقدار افشاگری در گروه را خودتان مشخص میکنید. اجباری برای گفتن عمیقترین و درونیترین افکارتان وجود ندارد.
فواید درمان گروهی
فواید اصلی گروه درمانی شامل موارد زیر هستند:
جهت ارتباط با ما فرم زیر را پر کنید
پیوند های مفید